Kesä meni, Katsotut kävi H2Ö:ssa

eetu.henttonen05NET

Kesä vierähti, ja Katsotut kävi mukana turkulaisella, nyt kolmannen ja viimeisen kerran järjestetyllä underground- ja vaihtoehtomusiikin ihanalla, ainutlaatuisella H2Ö-festivaalilla. Olimme Jaanan, Juhon ja Kaisan kanssa pitämässä perjantai-iltapäivänä second hand -liiketyöpajaa Verstaalla, joka oli monen muunkin poikkitaiteellisen työpajan platformi. H2Ö on, tai oli (nyyh sentään), tunnettu todella monipuolisesta ja monitaiteellisesta ohjelmistostaan. Musiikin lisäksi sieltä saattoi näiden kolmen viime vuoden aikana löytää melkein mitä vain, performanssia, sirkusta, kuvataidetta, videotaidetta, tanssia, kosolti erilaisia työpajoja…Ruissalon vanhan telakan rouhea teollisuusromantiikka naulattuna yhteen merellisen miljöön kanssa heinäkuun hämärtyvissä illoissa – voiko parempaa toivoa?

Koska työpajamme ajankohta oli  niin aikainen (itse olimme sitä kyllä toivoneet, heh), ei osallistujia työpajaan oikein löytynyt. Liekö ihmisten ujous ja vielä vähäinen määrä tuohon kellonaikaan, kun festari oli vasta käynnistymässä, mutta työpaja kääntyi ja otti muotonsa enemmänkin siihen suuntaan, että me observoimme ympäristöämme ja vangitsimme siitä asentoja ja kuvia omiin kehoihimme. Homma toimi aika hauskasti, ja signaaleja ja materiaaleja sai ympäristöstä todella vaivattomasti: joko tilan eri materiaaleista, muodoista ja rakenteista, tai ihmisistä, jotka kulkivat ohi tai pysähtyivät katsomaan meitä. Nappasimme pieniä eleitä, hitusia ilmeistä ja olemuksista. Etenkin Juho kunnostautui ihmisten ”vangitsemisessa”, minun oli puolestani luontevampaa taltioida tilaa itsessään. Tilanne muuttui kiinnostavan vastavuoroiseksi, kuka tarkkaili ja ketä?

Kaisa veti vielä myöhemmin illalla Ponttoonilla oman liikkeellisen installaationsa työpajamme hedelmistä. Itse asiassa Kaisan juttu muuttui enemmän alkuun ajattelemamme työpajan kaltaiseksi, siksi runsaasti ja odottamatta ihmiset lähtivät liikkeeseen mukaan.

Heidi

olli.kannaste.secondhand01.NET-1

SECONDHAND – liikkeellinen installaatio H2Ö 22.7., Ponttooni

Liikkeellisen installaation ajattelin toteutuvaksi Ponttoonilla itsenäisenä hahmona tai oikeammin vain kehollisina muotoina, joita ympäristöstä ja ihmisistä ammennan. Ollessani silmät avonaisina näkemään mitä kaikkea ympärilläni on, pienet yksityiskohdat joihin ei koskaan kiinnitä huomiota – niin tilassa kuin ihmisissä saivatkin aikaan sen, että ihmiset, joita yleisöksikin voisi kutsua, olivat myös äärimmäisen auki minulle ja inspiroituivat osallistumaan; antaen materiaalia, osallistuen liikkeeseen.

Monien katsojien läsnäolo oli niin voimakasta, että liikkeellinen installaationi muuttuikin yksinäisestä olemista ennemminkin yhteiseksi liikkeelliseksi dialogiksi monien kanssa. Itseäni kuitenkin kiinnostivat myös ne kaikki pienet yksityiskohdat siinä hetkessä, että huomasin ihmisten ihanan avoimesta mukaan tulemisesta huolimatta palaavani aina takaisin omaan kuplaani siitä mitä näin ja koin. Hölmöä varmaan oli kuvitella, että tuollaisessa tilanteessa, H2Ö:n perjantai-illassa voisi avoimin silmin kulkea yksin, ilman kohtaamisia…

Kiitos kaikille niille mahtaville avoimille silmille, jotka yllätitte minut – olin ajatellut olla yksin, en odottanut mitään osallistumista mutta tulitte mukaani! Oli ilo. Kiitos H2Ö.

Kaisa

Kuvat: Eetu Henttonen & Olli Kannaste

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s